Zupa jagodowa

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pyszna i prosta zupa na upały.

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 30 dkg jagód
    200 ml śmietany kremówki 30% +ok 100 ml do ziemniaków
    3-4 łyżki cukru
    litr wody
    łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 kg młodych ziemniaków
    2 łyżeczki soli
    listki mięty

Zupa jagodowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Ziemniaki obieramy,gotujemy z solą do miękkości.
    2.Umyte jagody wrzucamy do garnka,dolewamy wodę,dodajemy cukier,gotujemy.
    3.Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w pół szklanki wody,wlewamy do gotującej zupy,mieszamy.
    4.Zestawiamy z ognia,dolewamy śmietanę,zostawiamy odrobinę do polania na talerzu.
    5.Ziemniaki dusimy,dolewamy śmietanę,dokładnie mieszamy.Porcjami układamy na talerzu,zalewamy zupą, dekorujemy kleksami śmietany i listkami mięty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy