ZUPA KLOPSIKOWA

0 (0 ocen)

Zupa jest pyszna i myślę, że nie raz zagości na naszym stole.

Składniki:

  • 2 l wody,
    1/2 kg mieszanego mięsa mielonego,
    1 kajzerka,
    1 jajko,
    1 duża cała noga z kurczaka,
    1 marchew,
    1 pietruszka,
    kawałek korzenia selera,
    kawałek pora,
    200 g śmietankowego serka topionego,
    1/2 pęczka natki pietruszki,
    1-2 ząbki czosnku,
    bułka do przyrządzenia grzanek,
    kilka ziaren ziela angielskiego,
    1-2 liście laurowe,
    sól,
    pieprz,
    ulubione zioła

Zupa klopsikowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku nastawić wodę, wrzucić ziele angielskie i liść laurowy, posolić lekko i gdy woda będzie letnia dodać umyte mięso z kurczaka. Warzywa obrać i umyć, po jakimś czasie dorzucić do gotującego się kurczaka. Gotować do miękkości mięsa i warzyw.
    Miękkie mięso i warzywa wyciągnąć z garnka (jak ktoś chce wyciągnąć też ziele angielskie i liść laurowy), pozostawić czysty bulion.
    W tym czasie przygotować kuleczki z mięsa mielonego. Kajzerkę namoczyć w wodzie, dokładnie odcisnąć i dodać do mięsa mielonego. Doprawić do smaku, dorzucić sprasowane ząbki czosnku i wbić jajko, dosypać zioła. Całość wyrobić na jednolitą masę. Zwilżonymi lekko dłońmi formować nieduże kuleczki, które wrzucamy do wywaru drobiowego niech się pogotują trochę w bulionie, aby oddały swój smak zupie i nie były surowe w środku (jakieś 15 minut w zależności od wielkości kulek).
    Następnie dodajemy do zupy serek topiony. Nie chciałam wrzucać całych kostek do garnka, więc w oddzielnym naczyniu rozpuściłam go w gorącym bulionie i dopiero dolałam do zupy.
    Na koniec doprawiamy jeszcze zupę do smaku solą, pieprzem, ziołami i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Gotujemy całość z 5 minut i podajemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy