Zupa klopsikowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. W garnku nastawić wodę, wrzucić ziele angielskie i liść laurowy, posolić lekko i gdy woda będzie letnia dodać umyte mięso z kurczaka. Warzywa obrać i umyć, po jakimś czasie dorzucić do gotującego się kurczaka. Gotować do miękkości mięsa i warzyw.
Miękkie mięso i warzywa wyciągnąć z garnka (jak ktoś chce wyciągnąć też ziele angielskie i liść laurowy), pozostawić czysty bulion.
W tym czasie przygotować kuleczki z mięsa mielonego. Kajzerkę namoczyć w wodzie, dokładnie odcisnąć i dodać do mięsa mielonego. Doprawić do smaku, dorzucić sprasowane ząbki czosnku i wbić jajko, dosypać zioła. Całość wyrobić na jednolitą masę. Zwilżonymi lekko dłońmi formować nieduże kuleczki, które wrzucamy do wywaru drobiowego niech się pogotują trochę w bulionie, aby oddały swój smak zupie i nie były surowe w środku (jakieś 15 minut w zależności od wielkości kulek).
Następnie dodajemy do zupy serek topiony. Nie chciałam wrzucać całych kostek do garnka, więc w oddzielnym naczyniu rozpuściłam go w gorącym bulionie i dopiero dolałam do zupy.
Na koniec doprawiamy jeszcze zupę do smaku solą, pieprzem, ziołami i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Gotujemy całość z 5 minut i podajemy.
Komentarze