Zupa klopsikowa kartoflanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wsypać obrane i pokrojone w małe kawałki ziemniaki, dodać rozdrobnioną włoszczyznę, (miałam młoda zamrożoną), dodać ziele angielskie, liście laurowe, wlać wodę i zagotować, po zagotowaniu gotować z 10 minut.
2.Mieloną łopatkę dobrze wyrobić z pokrojoną cebulą, uniwersalną przyprawą warzywną, kaszą manną, bułką odciśniętą z wody, pieprzem mielonym jajkami.
3.Formować nie duże kule mielone, obtaczać w mące i wkładać do wywaru, pozostała mąkę wykorzystać do zagęszczenia.
4.Po wypłynięciu kulek gotować na średnim ogniu z 15 minut, pod koniec do zupy wsypać paprykę ostrą, majeranek.
5.Mąkę wymieszać ze śmietaną, wodą, wlać do zupy i mieszać do zagotowania.
6.Garnek zdjąć z ognia i zostawić na 30 minut aby smaki się połączyły.
Komentarze