Zupa klopsikowa kartoflanka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczna, pożywna, aromatyczna, rozgrzewająca zupa kartoflanka z klopsami. Zupa jest szybka i łatwa do ugotowania. Smacznego!

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ziemniaki 12 sztuk średnie,
    woda 4 litry,
    ziele angielskie 4 sztuki,
    liście laurowe 2 sztuki

    papryka ostra 1 łyżeczka,
    majeranek 3 łyżki,
    śmietana 12% 200 gram,
    woda 1 szklanka,
    maka pszenna 4 łyżki

    mielona łopatka 70 dag,
    bułka moczona w wodzie 1 sztuka,
    kasza manna 3/4 szklanki,
    jajka 2 sztuki "L",
    uniwersalna przyprawa warzywna 2 łyżki,
    pieprz mielony 1 łyżeczka,
    cebula 1 sztuka większa,
    mąka pszenna 1 szklanka

Zupa klopsikowa kartoflanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa klopsikowa kartoflanka 1. Do garnka wsypać obrane i pokrojone w małe kawałki ziemniaki, dodać rozdrobnioną włoszczyznę, (miałam młoda zamrożoną), dodać ziele angielskie, liście laurowe, wlać wodę i zagotować, po zagotowaniu gotować z 10 minut.
  • Zupa klopsikowa kartoflanka 2. Mieloną łopatkę dobrze wyrobić z pokrojoną cebulą, uniwersalną przyprawą warzywną, kaszą manną, bułką odciśniętą z wody, pieprzem mielonym jajkami.
  • Zupa klopsikowa kartoflanka 3. Formować nie duże kule mielone, obtaczać w mące i wkładać do wywaru, pozostała mąkę wykorzystać do zagęszczenia.
  • Zupa klopsikowa kartoflanka 4. Po wypłynięciu kulek gotować na średnim ogniu z 15 minut, pod koniec do zupy wsypać paprykę ostrą, majeranek.
  • Zupa klopsikowa kartoflanka 5. Mąkę wymieszać ze śmietaną, wodą, wlać do zupy i mieszać do zagotowania.
  • Zupa klopsikowa kartoflanka 6. Garnek zdjąć z ognia i zostawić na 30 minut aby smaki się połączyły.

Komentarze

Podobne przepisy