Zupa koperkowa ze szpeclami

0 (0 ocen)

Smaczna i lekka zupka z sycącymi kluseczkami. Zawsze na wiosnę musi być koperkowa, ale za każdym razem troszkę inna ;)

Składniki:


  • 2 łyżki masła
    2 łodygi selera naciowego
    10 cm pora
    2 marchewki
    2 ziela angielskie
    2 listki laurowe
    1 litr rosołu
    50 g śmietany 30%
    150 g szpecli
    1 duży pęczek koperku
    Sól i pieprz biały do smaku
    1 duża szczypta gałki muszkatołowej

Zupa koperkowa ze szpeclami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Seler umyć, pokroić w drobną kosteczkę. Por umyć, posiekać drobno. Do rondla wrzucić masło, dodać seler i por i lekko przesmażyć.

    Marchew obrać, umyć, zetrzeć na tarce. Dodać do rondla. Przesmażyć.

    Całość przełożyć do garnka, wlać lekki rosół. Dodać ziele i listki laurowe. Gotować 10 minut.

    Wsypać szpecle (suche, jak makaron). Gotować 5 minut.

    Doprawić solą, pieprzem, gałką. Wlać śmietankę, zagotować.

    Koperek umyć, posiekać i wrzucić do zupy, zostawiając odrobinę do dekoracji.

    Zupę nakładać na talerze, posypać koperkiem i od razu podawać

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy