Zupa krem grzybowy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Lato to czas grzybobrania i świeżych grzybów leśnych.

  • 30 min

Składniki:

  • • 500 g podgrzybków
    • 1 cebula
    • 1 marchewka, pietruszka, kawałek selera
    • 1 łyżka masła
    • 3 liście laurowe
    • sól, pieprz do smaku
    • 100 g serka topionego śmietankowego
    • pęczek natki pietruszki
    • kilka łyżek śmietanki słodkiej
    • groszek ptysiowy

Zupa krem grzybowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa krem grzybowy 1. • Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle, dodać startą na tarce marchewkę, pietruszkę i seler.
    • Zalać wodą ok. 1,5 litra, dodać przyprawy i grzyby.
    • Gotować ok. 30 minut, na koniec dodać serek topiony i natkę pietruszki.
    • Zmiksować zupę na gładki krem.
    • Podawać polaną słodką śmietanką z groszkiem ptysiowym.

Porady

Zupę można zrobić z grzybów mrożonych.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy