Zupa krem szparagowa

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszna, lekka i pożywna zupa krem.

  • 40 min

Składniki:

  • -500 g białych szparagów
    -2 cebule
    -pół cukinii
    -bulion warzywny
    -2 łyżki masła
    -odrobina cukru
    -fix serowy lub śmietanę i serek topiony
    -pieczywo
    -przyprawy ( polecam tymianek, ziola prowansalskie, sól, pieprz, chili, papryka ostra)

Zupa krem szparagowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obieramy szparagi, odcinamy twarde końce, gotujemy ok 20 min. w bulionie warzywnym, dodajemy masło i odrobinę cukru.
  • 2. Na maśle podsmażamy cebulkę z przyprawami.Trzemy na tarce cukinię i dodajemy do cebuli. Dusimy.
  • 3. Do duszonych warzyw dodajemy ugotowane szparagi.
  • 4. Bulion w którym gotowaliśmy szparagi, zagęszczamy fixem lub śmietaną i serkiem.Zalewamy warzywa bulionem i gotujemy na małym ogniu ok. 20 min.
    Blendujemy na gładką masę.
  • 5. Podajemy z grzankami

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy