Zupa krem z 2 rodzajów pomidorów

0 (0 ocen)

  • 45 min

Pełnia smaków i aromatów. Zasmakuje nawet tym, którzy za tradycyjną pomidorówką nie przepadają.

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki:
    · 6-8 średniej wielkości pomidorów
    · oliwa spod suszonych pomidorów 3-4 łyżki
    · łyżeczka suszonego oregano
    · garść świeżego oregano
    · kilka listków bazylii
    · 150 g sera feta
    · 6 suszonych pomidorów
    · sól
    · pieprz
    · pół łyżeczki cukru

Zupa krem z 2 rodzajów pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pieczone pomidory z oregano 1. Pomidory kroimy na ćwiartki, przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy suszonym oregano, skrapiamy oliwą spod suszonych pomidorów. Pieczemy 30-40 minut w temp. 180 stopni. Fetę kroimy w dużą kostkę, układamy w naczyniu do zapiekania i podpiekamy razem z pomidorami, ok. 15 minut.
  • 2. Upieczone pomidory przekładamy do garnka, dodajemy suszone pomidory, listki oregano oraz bazylii. Dodajemy parę kostek fety. Miksujemy. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Podajemy z pozostałymi kostkami fety lub z kleksem śmietany oraz ze świeżymi ziołami. Smacznego!

Porady

Do zupy fajnie pasują grzanki z masełkiem ziołowym.

Komentarze

Podobne przepisy