Zupa krem z boczniaków

0 (0 ocen)

  • 50 min

Niesamowicie wyborny krem z aromatycznych grzybów, w asyście świeżego lubczyku i kaszy.

  • 50 min

Składniki:

  • 500 g boczniaków
    1 duża cebula
    1 łyżka masła
    1 łyżka posiekanego lubczyku
    800 ml bulionu warzywnego
    50 g kaszy jęczmiennej
    2 łyżki słodkiej śmietany
    szczypiorek
    sól, pieprz

Zupa krem z boczniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa krem z boczniaków 1. Cebulę siekamy, boczniaki kroimy na mniejsze kawałki, siekamy lubczyk. Dusimy ok. 10 min na maśle. Zalewamy gorącym bulionem, gotujemy 20 min. Przestudzamy i blendujemy.

    Następnie ponownie gotujemy, tym razem z dodatkiem kaszy (do jej miękkości), od czasu do czasu mieszamy, żeby kasza nam nie przywarła do dna. Zabielamy śmietaną. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

    Podajemy z posiekanym szczypiorkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy