małej wielkości dynia, zwykła lub piżmowa
mała cebula
1 ząbek czosnku
dwie marchewki
3 ziemniaki
kawałek selera
Przyprawy
majeranek tymianek kurkuma (do wyboru)
sól
do smaku bulionu można dodać jedną kostkę rosołową warzywną
Zupa krem z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa myję, obieram i kroje w grubszą kostkę ,wrzucam do baniaka ( mój ma 2,5 litry ) dodaje wody i soli. Gdy zacznie kipieć dodaje przyprawy, kostkę rosołową. gotujemy warzywa do miękkości, Przyprawy dajemy wg uznania. Ja osobiście często kombinuje i próbuje czegoś nowego. Po ugotowaniu blendujemy wszystko, dodaje dwie łyżki śmietany (wg uznania) i jeszcze raz blenduje. Podaje z podprażanymi pestkami dyni oraz grzanką. Jest równie dobrze na drugi dzień . Bardzo sycąca.Polecam.
Porady
Zupę można jeść również z groszkami ptysiowymi lub paluszkami grissini.
Komentarze