Zupa krem z dyni

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Kto raz jej spróbuje będzie do niej powracać .

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • małej wielkości dynia, zwykła lub piżmowa
    mała cebula
    1 ząbek czosnku
    dwie marchewki
    3 ziemniaki
    kawałek selera
    Przyprawy
    majeranek tymianek kurkuma (do wyboru)
    sól
    do smaku bulionu można dodać jedną kostkę rosołową warzywną

Zupa krem z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa krem z dyni 1. Warzywa myję, obieram i kroje w grubszą kostkę ,wrzucam do baniaka ( mój ma 2,5 litry ) dodaje wody i soli. Gdy zacznie kipieć dodaje przyprawy, kostkę rosołową. gotujemy warzywa do miękkości, Przyprawy dajemy wg uznania. Ja osobiście często kombinuje i próbuje czegoś nowego. Po ugotowaniu blendujemy wszystko, dodaje dwie łyżki śmietany (wg uznania) i jeszcze raz blenduje. Podaje z podprażanymi pestkami dyni oraz grzanką. Jest równie dobrze na drugi dzień . Bardzo sycąca.Polecam.

Porady

Zupę można jeść również z groszkami ptysiowymi lub paluszkami grissini.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy