Zupa krem z dynii i pomidorów

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zupa nie tylko dla amatorów dynii. Doskonale komponuje się z czosnkowymi grzankami.

  • 60 min

Składniki:

  • 0,5 kg dynii
    3 duże pomidory
    1 cebula
    ok. 2 litry bulionu
    olej
    czosnek
    sól
    pieprz
    gałka muszkatołowa

    Grzanki:
    1 wek (bułka warszawska)
    3 łyżki masła
    czosnek granulowany
    zioła prowansalskie

Zupa krem z dynii i pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dynia 1. Dynię pokroić na kawałki. Ułożyć na blaszce i upiec do miękkości w piekarniku.
  • 2. W garnku poddusić na oleju do miękkości cebulę, dodać obrane ze skórki pomidory, dynię. Chwilkę poddusić razem. Wlać bulion. Jeśli chcemy mieć rzadszą zupę dajemy więcej bulionu. Zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem, gałką muszkatołową.
  • 3. Wek kroimy w kostkę, rozkładamy na blaszce. Dodajemy masło, posypujemy czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Pieczemy w piekarniku do uzyskania odpowiedniej chrupkości, mieszając od czasu do czasu.
  • 4. Zupę podajemy z grzankami czosnkowo-ziołowymi.

Porady

Można użyć gotowego puree z dynii oraz soku pomidorowego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy