Zupa krem z dynii i pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię pokroić na kawałki. Ułożyć na blaszce i upiec do miękkości w piekarniku.
2.W garnku poddusić na oleju do miękkości cebulę, dodać obrane ze skórki pomidory, dynię. Chwilkę poddusić razem. Wlać bulion. Jeśli chcemy mieć rzadszą zupę dajemy więcej bulionu. Zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem, gałką muszkatołową.
3.Wek kroimy w kostkę, rozkładamy na blaszce. Dodajemy masło, posypujemy czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Pieczemy w piekarniku do uzyskania odpowiedniej chrupkości, mieszając od czasu do czasu.
4.Zupę podajemy z grzankami czosnkowo-ziołowymi.
Porady
Można użyć gotowego puree z dynii oraz soku pomidorowego.
Komentarze