zupa-krem z kalarepy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kremowe zupy cieszą się u mnie dużym powodzeniem, zwłaszcza lubi je moja córeczka. Dla niej obowiązkowo z grzankami i jajkiem. Szybka, syta i zdrowa.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 udko z kurczaka
    2 marchewki
    pietruszka
    kawałek selera
    1 cebula
    2 duże kalarepy
    1 cukinia
    liście laurowe
    ziele angielskie
    sól
    pieprz
    2 ząbki czosnku
    3-4 łyżki kaszy manny
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    4 jajka
    5-6 kromek chleba graham
    koperek

Zupa-krem z kalarepy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udko z kurczaka wyparzyć i zalać zimną wodą. Wstawić na mały ogień i powoli gotować. Dodać marchewkę, cebule, pietruszkę i seler. Gotować aż mięso będzie miękkie. Dodać pokrojoną na mniejsze kawałki kalarepę i cukinię oraz czosnek. Wyłowić ziele angielskie i liście laurowe, wyjąć mięso.Wsypać kaszę mannę i gotować aż warzywa będą miękkie a następnie zmiksować na krem. Przyprawić i zabielić śmietaną. Z chleba odciąć skórki i pokroić kromki w kostki, usmażyć na chrupko na suchej patelni. Jajka ugotować na twardo. Koperek pokroić. Zupę podawać z jajkiem, grzankami i posypaną koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy