Zupa krem z kukurydzy

0 (0 ocen)

Pyszna, gęsta, sycąca zupa krem. Z nutką słodyczy, którą daje kukurydza. Dodatek cynamonu w zupie powoduje iż smak jest bardzo ciekawy. Bardzo dobra, polecam.

Składniki:

  • 2 puszki kukurydzy
    1 cebula
    ząbek czosnku
    masło
    odrobina soli
    szczypta chili
    szczypta kurkumy
    niecała łyżeczka cynamonu
    bulion warzywny ok 800 ml

Zupa krem z kukurydzy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroiłam. W garnku roztopiłam masło, wrzuciłam cebulę oraz czosnek.

    Chwilę smażyłam, następnie wrzuciłam kukurydzę konserwową. Dodałam odrobinę soli, szczyptę chili, kurkumę oraz cynamon.

    Wszystko razem smażyłam około 4 - 5 minut od czasu do czasu mieszając. Wlałam bulion warzywny, zagotowałam.

    Zmniejszyłam ogień i gotowałam jeszcze przez jakieś 10 minut. Następnie wszystko razem dokładnie zblendowałam. W razie potrzeby należy doprawić jeszcze do smaku.

    Krem przetrzeć przez sito. ( Jak dla mnie bez przecierania też jest ok)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy