Zupa krem z pieczarek

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Aromatyczna zupa pieczarkowa :)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 kg pieczarek
    2 cebule
    ok. 1,5 szklanki bulionu (u mnie wołowy)
    1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1 łyżka masła
    1/2 łyżki mąki pszennej
    1/2 szklanki mleka
    groszek ptysiowy lub grzanki
    olej z chili
    sól, pieprz

Zupa krem z pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na rozgrzanym w garnku oleju z chili. Pieczarki pokroić i razem z natką pietruszki dodać do cebuli, podsmażyć kilka minut i zalać bulionem. Przykryć i gotować 10 minut. Zupę zmiksować blenderem, dodać masło. Mąkę rozmieszać z mlekiem, wlać do zupy. Gotować 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy