ZUPA KREM Z ZIELONYCH SZPARAGÓW I CAMAMBERT

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 4 osób

Szukacie ideału? Oto Ona... Ostrzejsza w smaku gładka zupa z zielonych szparagów

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 2 pęczki zielonych szparagów
    2 łyżki masła
    1 mała cebula
    1 ząbek czosnku
    1 ziemniak
    1,5 l bulionu
    2 garście listków bazylii
    60 g sera camemebert
    szczypta gałki muszkatołowej
    100 m śmietanki
    sól
    pieprz
    groszek ptysiowy do dekoracji

Zupa krem z zielonych szparagów i camambert - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi opłukać, odkroić końcówki szparagów. Pozostałe szparagi pokroić na 2-3 cm kawałki zostawiając główki.
    Cebulę pokroić w piórka. Na rozgrzanych 2 łyżkach masła zeszklić cebulę. Pod koniec zeszklenia cebuli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodać obranego i pokrojonego w kostkę ziemniaka. Smażymy wszystko ok 5 minut co jakiś czas mieszając.

    Łodygi szparagów, drugą część masła dodać do cebuli i ziemniaków. Smażyć 2 minuty mieszając co chwilę. Przyprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Wymieszać. Wlać gorący bulion, zagotować i gotować ok 5 minut. Dodać główki szparagów i gotować jeszcze 2 minuty.

    Dodać śmietanę, bazylię i ser, Zblendować na gładki krem. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Podawać z groszkiem ptysiowym.

Komentarze

Podobne przepisy