pęczek szparagów (u mnie zielone)
5 średnich młodych ziemniaków
1,4 litra dowolnego bulionu
100 g kremowego serka topionego
150 ml. słodkiej śmietanki
2 łyżki posiekanego koperku
2 pokrojone w kostkę bułki na grzanki
masło do przysmażenia grzanek
sól i pieprz biały do smaku
ew. jak lubimy na ostro, szczypta chili
Zupa krem ze szparagów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrane i pokrojone ziemniaki wrzucić do bulionu, gotować do miękkości, teraz wrzucić oczyszczone i pokrojone szparagi, pozostawić na ogniu jeszcze 10 minut.
Całość zblendować dodając serek i śmietanę, na koniec połączyć z koperkiem i doprawić do smaku.
Z pokrojonych w kostkę bułek zrobić chrupiące grzanki rumieniąc je na maśle.
Krem szparagowy podać w miseczkach, posypać grzankami.
Komentarze