Zupa-krem ze szparagów z kurczakiem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zupa jest bardzo delikatna w smaku, ale dzięki kurczakowi także pożywna. To moje coroczne must have w sezonie szparagowym.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 l wody
    marchew, pietruszka, kawałek selera i pora
    liść laurowy, ziele angielskie
    pęczek białych szparagów
    2 ziemniaki
    1 cebula
    mała pierś z kurczaka
    oliwa z oliwek
    sól, pieprz
    2 łyżki śmietany 18%

Zupa-krem ze szparagów z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw nastawiam wywar - do wody wrzucam marchew, pietruszkę, kawałek selera, parę liści pora, 2 ziela angielskie, listek laurowy. Gdy się gotuję dodaję pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Gotuję jeszcze ok. 15-20 minut.
    Potem wyciągam warzywa, zostaje tylko kurczak (na koniec będę blendować zupę).
    W międzyczasie obieram i kroję w kostkę ziemniaki. Od szparagów odłamuję zdrewniany dół i je obieram, kroję w mniejsze kawałki, ale zostawiam główki. Dodaję do zupy.
    Główki obgotowywuję chwilkę w osobnym garnku i zostawiam je do dekoracji.
    Cebulę kroję w kostkę i obsmażam na łyżce oliwy z oliwek, dodaję do zupy.
    Gotuję, aż ziemniaki i szparagi zmiękną.
    Zupę blenduję i dodaję 2 łyżki śmietany, solę i pieprzę do smaku.
    Do talerzy wrzucam główki szparagów.

Komentarze

Podobne przepisy