Zupa lubczykowa

0 (0 ocen)

Smak mojego domu

Składniki:

  • Domowy makaron:

    1 jajko,
    mąka - tyle ile zabierze ciasto,
    szczypta soli
    odrobina wody

    Zupa:

    3-4 ziemniaki,
    2 l wody,
    20 dag słoniny z boczkiem,
    duży pęczek lubczyku,
    sól, pieprz

Zupa lubczykowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron: z jajka, mąki, odrobiny soli i wody zagniatamy elastyczne, gładkie dosyć zwarte ciasto. Rozwałkowujemy je na dosyć cienki placek i wykrawamy podłużne łazanki (prostokąty). Zagotowujemy wodę z obranymi i pokrojonymi w grubą kostkę ziemniakami. Gotujemy aż ziemniaki będą prawie miękkie. W międzyczasie kroimy słoninę w kostkę i smażymy aż otrzymamy rumiane skwarki. Tłuszcz wlewamy do gotującej się wody, wrzucamy makaron i gotujemy aż makaron będzie miękki (al dente) ok. 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Rozlewamy do talerzy i do każdego wrzucamy sporą ilość posiekanego lubczyku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy