Zupa lubczykowa

0 (0 ocen)

  • 30 min

Sezon w pełni , lubczyk rośni i rośnie. Proponyję zupę -krem , która może być też sosem do makaronu.

  • 30 min

Składniki:

  • 15-20 g /4 łyżki posiekanego lubczyku
    1-2 cebule białe
    400 ml bulionu drobiowego
    1 łyżeczka masła
    3 łyżki mąki
    1 szklanka mleka
    sól , pieprz

Zupa lubczykowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0uho81t 1. Białą cebulę obrać i dość drobno posiekać.
    Lubczyk lekko przepłukać , oberwać same listki.
    Cebulę zeszklić na maśle. Wsypać 4 pełne łyżki posiekanego lubczyku i 3 płaskie łyżki mąki. Lekko podsmażyć .
    Mieszając , wlać powoli bulion.
    Gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut.
    Dodać szklankę mleka , opcjonalnie sól ,pieprz, pogotować chwilę.
    Zupa -krem może być też podawana jako gęsty sos do makaronu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy