Zupa marchewkowa

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna, wiosenna zupa warzywna.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg marchewki
    2 łodygi selera naciowego
    1 pietruszka
    4 ziemniaki
    70 g masła
    2 ziarna ziela angielskiego
    1/2 łyżeczki estragonu
    szczypiorek
    sól, pieprz

Zupa marchewkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Połowę marchewek, pietruszkę i seler, ścieramy na tarce do jarzyn.
    Pozostałe marchewki kroimy na cienkie plasterki.
    Por kroimy w piórka.
    Ziemniaki kroimy w kostkę.
    W garnku roztapiamy masło wrzucamy warzywa i dusimy pod przykryciem kilka minut, od czasu, do czasu mieszając.
    Następnie zalewamy gorącą wodą (1,5 l), dodajemy ziele angielskie, estragon i gotujemy do miękkości warzyw.
    Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
    Podajemy z posiekanym szczypiorkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy