Zupa marchewkowa z groszkiem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo wiosenna, bardzo delikatna w smaku.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 ziemniaki średniej wielkości
    5 młodych marchewek
    1 por (biała część)
    100 g ryżu
    1 liść kaffiru
    2 łyżki masła
    1 łyżeczka estragonu
    1 mała puszka groszku konserwowego
    natka pietruszki
    sól, pieprz

Zupa marchewkowa z groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.
    Marchew obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Por kroimy na piórka.
    Warzywa podsmażamy na rozgrzanym maśle, zalewamy wodą (1,5 l), wsypujemy ½ łyżeczki soli, dodajemy liść kaffiru i gotujemy do momentu, kiedy warzywa będą al dente. Następnie wsypujemy ryż, dodajemy estragon oraz groszek wraz z zalewą. Dzięki temu, będziemy mieli dodatkowy, fajny akcent smakowy w zupie.
    Całość gotujemy do miękkości ryżu.
    Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
    Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy