Młoda marchewka się pokazała a z takiej jest najlepsza zupa.
45 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
• ½ kg Biodrówki wieprzowej ( mogą być żeberka)
• 2 kg marchwi
• Vegeta
• Cukier
• Sól
• ½ kostki masła prawdziwego
• 2 łyżki maki pszennej
• 15 dag boczku
• Kilka ziemniaków
Zupa marchewkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Mięso wkładamy do garnka i gotujemy wywar rosołowy z dodatkiem Vegety.
2. W tym czasie co gotuje się nam rosół obieramy marchew i kroimy w drobną kostkę.
3. Ziemniaki obieramy i gotujemy z dodatkiem soli.
4. Boczek drobno koimy i prużymy na rozgrzanym oleju.
5. Do rosołu wkładamy marchew ( jak ktoś chce może wyjąc mięso ale niekoniecznie)
6. Przyprawiamy solą oraz cukrem według uznania ( ja dodałam 1 łyżkę cukru).
7. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy mąkę, następnie hartujemy zupą i zaprawiamy.
8. Zupa gotowa podajemy na dwóch talerzach na jednym zupa na drugim, ziemniaki kraszone boczkiem.
9. Smacznego.
Komentarze