Zupa ogórkowa z pulpecikami

0 (0 ocen)

Zupa ogórkowa jest zawsze smaczna ta ma dodatkowo pulpeciki z białej kiełbasy.

Składniki:

  • 1/2 kg ziemniaków
    1/2 selera
    1 pietruszka
    2 marchewki
    1 cebula
    przyprawy
    1 słoik przecieru ogórkowego
    2 łyżki masła
    1/4 szklanki śmietany 12%
    dodatkowo:
    1/2 kg białej surowej kiełbasy
    1 jajko

Zupa ogórkowa z pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbasę wycisnąć z osłonek i dodać jajko, dokładnie wymieszać i uformować malutkie pulpeciki.
    Seler, pietruszkę obrać i w całości razem z kawałkiem pora przełożyć do garnka, dodać marchewkę pokrojoną w plasterki oraz ziemniaki pokrojone w kostkę, zalać wszystko 1,5 litra bulionu może być warzywny. Do garnka dodać liść laurowy, 3-4 ziarna ziela angielskiego i łyżeczkę suszonego lubczyku oraz łyżeczkę pieprzu ziołowego. Garnek z zupą przykryć i gotować do miękkości warzyw.
    Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, następnie zrumienić na maśle, kiedy cebulka się podsmaży na patelnię dodać przecier ogórkowy i chwilę razem posmażyć, następnie dodać do garnka z zupą pod warunkiem, że warzywa są miękkie. Po dodaniu ogórków do garnka włożyć pulpety, przykryć i gotować kilka minut w między czasie zupę zabielić śmietaną i doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy