zupa ogórkowa z pulpecikami

0 (0 ocen)

Pyszna i pożywna zupa ogórkowa.

Składniki:

  • 700 g piersi z indyka
    100g drobnej kaszy jęczmiennej
    garść lubczyku
    garść kolendry
    sól lub domowa vegeta
    pieprz
    papryczka chili

    800g ogórków kiszonych
    1/4 selera korzeniowego
    2 młode marchewki
    łyżka masła
    3 ziela angielskie
    2 liście laurowy
    szklanka słodkiej śmietanki 30%
    sól
    pieprz
    pieprz ziołowy

    koperek lub kolendra do posypania

Zupa ogórkowa z pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gotujemy w osolonym wrzątku, aż będzie miękka.
  • 2. Mięso z indyka, lubczyk, kolendrę i chili mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy ugotowaną kaszę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy. Kształtujemy kuleczki wielkości orzecha.
  • 3. Ogórki i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podsmażamy na maśle. Dodajemy obraną i pokrojoną na cienie plasterki marchewkę. Dusimy około 10-15 minut, a następnie zalewamy 1,5-2 litrami wody. Gotujemy około 30 minut. Zupę podprawiamy śmietanką, doprowadzamy do zagotowania. Wrzucamy pulpety i gotujemy około 5 minut. Zupę doprawiamy przyprawami. Podajemy posypaną świeżymi ziołami np. koperkiem.

Porady

Ja lubię dosyć gęste zupy więc nie dodaję za dużo płynów. Jeśli wolicie bardziej płynną konsystencję wystarczy dodać trochę więcej wody lub rosołu.

Komentarze

Podobne przepisy