Zupa ogórkowo-koperkowa

0 (0 ocen)

Pyszna zupka ogórkowa z dodatkiem koperku.

Składniki:

  • ok.2 litry wody
    2 skrzydełka
    5 średnich ogórków kiszonych
    pęczek koperku
    2 małe marchewki
    1 mała pietruszka
    1 łodyga selera naciowego
    mały por
    2 małe ziemniaki
    4 łyżki śmietany
    przyprawy : 2 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy, przyprawa uniwersalna,sól,pieprz

Zupa ogórkowo-koperkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ogorkowo 1. Wodę wlać do garnka,włożyć skrzydełka. Gotować na małym ogniu.
    Marchew ,pietruszkę i ziemniaki obrać i umyć. Pokroić w kostkę. Selera i por umyć i pokroić w plasterki.Koperek posiekać drobno. Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Do garnka wrzucić marchew,pietruszkę,ziemniaki,seler, por i koperek. Gotować do miękkości warzyw.
    Dodać przyprawy. Do szklanki wlać do połowy zupę i dodać smietanę. Wymieszać koziołkiem i odstawić.
    Do zupy dodać ogórki. Gotować jeszcze około 15 min. Dodać śmietanę.

Komentarze

Podobne przepisy