Zupa pieczarkowa

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Uwielbiamy zupy. A koperek świetnie podkreśla jej smak.

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • - udo z kurczaka
    - 2,5l wody
    - 1 marchewka
    - łyżka posiekanego pora
    - kawałek selera (ok 30g)
    - ok. 6-7 pieczarek
    - pół niedużej cebuli
    - 1-2 łyżki śmietany
    - 2 łyżki mąki pszennej
    - łyżka masła
    - przyprawy: 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego,sól, pieprz, koperek, natka pietruszki

Zupa pieczarkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mięsa ugotować i odszumować wywar. Dodać ziele, liść laurowy i pokrojoną w kostkę włoszczyznę. Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle, dodać pokrojone w pół plastry pieczarki, smażyć. Pieczarki dodać do wywaru. Śmietanę zahartować i dodać do zupy. Zagęścić zawiesiną z mąki. Doprawić do smaku i gotować do miękkości warzyw.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy