Zupa pieczarkowa

0 (0 ocen)

Zupa pieczarkowa zdecydowanie jest z kategorii tych jesienno-zimowych. Raczej ciężka niż lekka. Treściwa, sycąca, z dużą ilością warzyw. Ma wyraźny, pieczarkowy posmak a najlepiej smakuje posypana ostrym w smaku serem.

Składniki:


  • 300g żeberek wieprzowych
    1 kg pieczarek
    3 cebule
    2 marchewki
    2 łodygi selera naciowego
    1 pietruszka
    1 pęczek natki pietruszki
    1 pęczek koperku
    3 ziemniaki
    3 łyżki śmietany 18%

    Dodatkowo:
    śmietana 18%
    ser długodojrzewający

Zupa pieczarkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka kroimy na kawałki, zalewamy 3 litrami wody. Gotujemy przez około 40 minut. Po zagotowaniu zbieramy powstałe szumowiny.
  • 2. Pieczarki i cebulę kroimy dość drobno, podsmażamy na rozgrzanym oleju do odparowania wody. Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce, seler naciowy, natkę pietruszki i koperek drobno siekamy. Ziemniaki kroimy w kostkę.
  • 3. Wszystkie warzywa i pieczarki, oprócz ziemniaków wrzucamy do garnka (ziemniaki wkładamy dopiero na 15 minut przed końcem gotowania), gotujemy kolejne 40 minut. Kilka łyżek zupy przelewamy do kubka, łączymy z 3 łyżkami śmietany, mieszamy, bardzo powoli, cały czas mieszając wlewamy do zupy.
  • 4. Przed podaniem posypujemy serem i dekorujemy kleksem śmietany.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy