około 2, 5l wody
3 ziemniaki
1 marchew
6-7 pieczarek
½ batatu
1\2 korzenia pietruszki
1 mała cebula
2 liście laurowe
sól
pieprz
magii
kilka ziarenek ziela angielskiego
kilka ziarenek pieprzu białego
śmietana
świeża natka pietruszki
kurkuma do oprószenia dyni przed smazeniem
oraz kawałek dyni pokrojonej w kostke.
tłuszcz
Zupa pieczarkowa z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Dynie kroimy w drobna kostke , oprószamy kurkumą i pieprzem i szklimy na niewielkiej ilosci oliwy na lekko rumiano.
Pieczarki myjemy kroimy w mniejsze plasterki .
Ziemniaki i marchew oraz pietruszke droimy w drobna kostkę.
Cebulę przepoławiamy i podsmażamy na palniku .
2. Do gotującej się wody wrzucamy warzywa dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, biały pieprz, podsmażoną cebulę, obrany korzeń pietruszki oraz obrany batat pokrojony w słupki, gotujemy az warzywa zmiękną.
Następnie dodajemy pokrojone pieczarki,, gotujemy na średnim ogniu 10-15 minut , Na koniec dodajemy podsmazona dynię , doprawiamy przyprawami, wlewamy smietanę,całosc zagotowujemy.
Smacznego:)
Komentarze