Zupa pieczarkowa z grzankami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Idelna na obiad.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 0,5 kg piersi z kurczaka
    2 duże marchewki
    1 pietruszka
    5 ziemniaków
    1 cebula
    400 g pieczarek
    2 łyżka śmietany
    1 łyżka mąki tortowej
    4 łyżki masła
    5 kromek białego chleba
    2 ząbki czosnku

Zupa pieczarkowa z grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa pieczarkowa z grzankami 1. Przygotowanie:
    Pierś myjemy, kroimy w grubą kostkę. Ziemniaki kroimy w kostkę. Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce ( grube oczka). Tak przygotowane składniki wrzucamy do średniej wielkości garnka. Doprawiamy całość przyprawami ( pieprz, sól, wegeta, liść laurowy, ziele angielskie, kostka rosołowa grzybowa. Gotujemy wszystko około 40 minut
    Pieczarki kroimy w plasterki, cebule w drobniutką kostkę. Cebule i pieczarki podsmażamy na 2 łyżkach masła, doprawiamy pieprzem i solą (podsmażamy około 5 minut). Dodajemy do gotującego się wywaru. Gotujemy wszystko przez 1 godzinę na wolnym ogniu.
    Przygotowujemy zaprawę, 2 łyżki śmietany i 1 łyżkę mąki rozpuszczamy w 125 mln wody. Dodajemy do zupy przez sito i pozostawiamy na ogniu do momentu zagotowania.
    Grzanki: chleb kroimy w kostkę, czosnek kroimy na drobniutką kostkę. Następnie 2 łyżki masła rozpuszczamy na patelni dodajemy czosnek, czekamy aż czosnek się zarumieni, i wrzucamy chleb. Czekamy aż się ze złoci

Porady

Zupę można podawać również z prażonym słonecznikiem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy