Zupa pieczarkowa z grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Pierś myjemy, kroimy w grubą kostkę. Ziemniaki kroimy w kostkę. Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce ( grube oczka). Tak przygotowane składniki wrzucamy do średniej wielkości garnka. Doprawiamy całość przyprawami ( pieprz, sól, wegeta, liść laurowy, ziele angielskie, kostka rosołowa grzybowa. Gotujemy wszystko około 40 minut
Pieczarki kroimy w plasterki, cebule w drobniutką kostkę. Cebule i pieczarki podsmażamy na 2 łyżkach masła, doprawiamy pieprzem i solą (podsmażamy około 5 minut). Dodajemy do gotującego się wywaru. Gotujemy wszystko przez 1 godzinę na wolnym ogniu.
Przygotowujemy zaprawę, 2 łyżki śmietany i 1 łyżkę mąki rozpuszczamy w 125 mln wody. Dodajemy do zupy przez sito i pozostawiamy na ogniu do momentu zagotowania.
Grzanki: chleb kroimy w kostkę, czosnek kroimy na drobniutką kostkę. Następnie 2 łyżki masła rozpuszczamy na patelni dodajemy czosnek, czekamy aż czosnek się zarumieni, i wrzucamy chleb. Czekamy aż się ze złoci
Porady
Zupę można podawać również z prażonym słonecznikiem
Komentarze