Zupa pieczarkowa z kukurydzą

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Aromatyczna zupa pieczarkowa z dodatkiem młodych warzyw korzeniowych i słodkiej kukurydzy nie tylko cieszy oczy, ale również podniebienie.

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g pieczarek
    marchewka
    korzeń pietruszki
    por
    ziarna obrane z kolby kukurydzy
    3-4 ziemniaki
    pęczek koperku
    dymka razem ze szczypiorkiem
    sól lub domowa przyprawa warzywna
    pieprz
    łyżka masła
    200 g słodkiej śmietanki 42%
    2 litry rosołu lub wody

Zupa pieczarkowa z kukurydzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy je do garnka i podsmażamy na maśle. Do ziemniaków dorzucamy pokrojoną w plasterki marchewkę i pietruszkę. Chwilę podsmażamy, a następnie dodajemy pokrojonego pora. Warzywa lekko solimy. Do warzyw dokładamy pokrojone w plasterki pieczarki i ziarna kukurydzy. Podsmażamy razem 2-3 minuty, a następnie zalewamy wodą lub rosołem. Jeśli wolimy rzadszą zupę dolewamy więcej płynu. Gotujemy, aż ziemniaki i marchewka będą miękkie. Do zupy wlewamy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem oraz wsypujemy posiekaną dymkę i koperek. Zupę doprowadzamy do zagotowania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy