Czasami ze "sprzątania" lodówki, można wyczarować bardzo smaczne potrawy. Uwielbiamy takie kuchenne freestyle.
35 min
Składniki:
100 g małych pieczarek
1 duży por
2 marchewki
1 pietruszka
1 mały seler
4 średniej wielkości ziemniaki
100 g wędzonego boczku
1,2 l bulionu warzywnego
1 łyżeczka masła klarowanego
1 łyżeczka majeranku
2 łyżki kaszy jaglanej
natka pietruszki
kminek mielony
sól, pieprz
Zupa pieczarkowo-porowa z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki oczyszczamy, kroimy na ćwiartki, pora w krążki, ziemniaki, seler, pietruszkę i boczek w kostkę, marchew we wstążki (przy pomocy obieraczki do jarzyn). Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, na niewielkiej ilości masła podsmażamy i zalewamy bulionem warzywnym, dodajemy łyżeczkę majeranku, po kilku minutach wsypujemy kaszę. Całość gotujemy do miękkości warzyw. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i mielonym kminkiem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Komentarze