Zupa pieczarkowo-porowa z boczkiem

0 (0 ocen)

  • 35 min

Czasami ze "sprzątania" lodówki, można wyczarować bardzo smaczne potrawy. Uwielbiamy takie kuchenne freestyle.

  • 35 min

Składniki:

  • 100 g małych pieczarek
    1 duży por
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1 mały seler
    4 średniej wielkości ziemniaki
    100 g wędzonego boczku
    1,2 l bulionu warzywnego
    1 łyżeczka masła klarowanego
    1 łyżeczka majeranku
    2 łyżki kaszy jaglanej
    natka pietruszki
    kminek mielony
    sól, pieprz

Zupa pieczarkowo-porowa z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki oczyszczamy, kroimy na ćwiartki, pora w krążki, ziemniaki, seler, pietruszkę i boczek w kostkę, marchew we wstążki (przy pomocy obieraczki do jarzyn). Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, na niewielkiej ilości masła podsmażamy i zalewamy bulionem warzywnym, dodajemy łyżeczkę majeranku, po kilku minutach wsypujemy kaszę. Całość gotujemy do miękkości warzyw. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i mielonym kminkiem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy