Zupa pomidorowo-chlebowa

0 (0 ocen)

  • 10 min

Uwielbiam włoską kuchnię i jeśli mam tylko odrobinę czasu wolnego wypróbowuję wciąż nowe przepisy.

  • 10 min

Składniki:

  • - 300 g chleba na zakwasie
    - 125ml bulionu drobiowego
    - 4 łyżki oliwy z oliwek
    - 3 łyżki podartych liści szałwii ( może być bazylia tez będzie super)
    - 4 obrane i przeciśnięte przez praske ząbki czosnku
    - 800 gr pomidorów ( mogą być z puszki)
    - 1 łyżeczka cukru
    - 225 ml gorącej wody
    - sól, pieprz, ser

Zupa pomidorowo-chlebowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Chleb dzielimy na kwadratowe kawałki tak ok. 2,5 cm. Garnek z grubym dnem ustawiamy na średnim ogniu, wlewamy bulion drobiowy, oliwę , szałwię i gotujemy na małym ogniu do odparowania połowy płynów. Następnie dodajemy chleb, czosnek, zwiększamy ogień i smażymy do momentu aż chlebek będzie chrupiący. Dalej dodajemy pomidory i cukier, mieszamy i gotujemy jeszcze przez 15 min. Do zupy dolewamy gorącą wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji ( zupa powinna być gęsta). Następnie dusimy przez kolejną minutę , próbujemy i doprawiamy do smaku- dekorujemy serem.

Porady

Jeśli nie macie odpowiednich ziół takich jak szałwia to warto wstąpić do najbliższej apteki tam na pewno znajdziecie szałwię w torebkach:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy