Zupa pomidorowo-pomarańczowa

0 (0 ocen)

  • 50 min

Co zrobić z rosołu z niedzieli? U nas utarło się ,że jest pomidorówka...i oto ona ,tym razem z dodatkiem soku pomarańczowego. Ot ,pomidorowa w nowej odsłonie ,troszkę odświeżona ,z południowym smaczkiem...z polskimi pomidorami....soczystymi ,słodkimi ,wypełnione słońcem.

  • 50 min

Składniki:


  • 1 kg pomidorów
    2 łyżki masła
    duża różowa cebula
    4 ząbki czosnku
    1,5 l rosołu
    2 łyżeczki tymianku
    1/2 łyżeczki cynamonu
    250 ml soku z pomarańczy
    ocet winny (biały)
    sól ,pieprz
    opcjonalnie 2-3 suszone grzyby

Zupa pomidorowo-pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory sparzamy we wrzątku ,obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Masło rozpuszczamy w garnku ,dodajemy posiekaną cebulę ,lekko ją szklimy ,dodajemy do tego posiekany czosnek ,tymianek i cynamon ,smażymy chwilę i dodajemy pomidory oraz sok pomarańczowy (opcjonalnie można dodać pokrojone suszone grzyby). Całość dusimy ok. 10 min. Następnie do całości dolewamy rosół i gotujemy 15 min. Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem i octem. Podajemy z ulubionym makaronem.

Komentarze

Podobne przepisy