Konfitura pomidorowo-pomarańczowa

0 (0 ocen)

  • 35 min

Zielone pomidory można też wykorzystać do przygotowania konfitury. Wspaniały, delikatny smak

  • 35 min

Składniki:

  • 800 g zielonych pomidorów
    4 pomarańcze
    1opakowanie Żelfixu 3:1
    350 g cukru

Konfitura pomidorowo-pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Konfitura pomidorowo-pomarańczowa 1. Pomidory dokładnie umyłem, pokroiłem w plasterki, pomarańcze wyszorowałem, sparzyłem wrzątkiem, jedną pokroiłem w cienkie plasterki, a z pozostałych wycisnąłem sok.

    Pomidory przełożyłem do garnka, dodałem sok pomarańczowy, wsypałem żelfix, doprowadziłem do zagotowania, ciągle mieszając drewnianą łyżką.

    Dosypałem cukier, wrzuciłem plastry pomarańczy pokrojonej razem ze skórką, gotowałem jeszcze 5 minut. Zestawiłem garnek, łyżką cedzakową zebrałem pianę.

    Napełniłem po brzegi wyparzone słoiki, szczelnie zakręciłem pokrywki, słoiki ustawiłem do góry dnem na 5 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy