Zupa porowo - ziemniaczana

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszna i rozgrzewająca zupa. Zdecydowany smak i zapach zachęca do jedzenia.

  • 40 min

Składniki:

  • 3 szklanki posiekanego pora (białe części)
    3 szklanki obranych i posiekanych w kostkę ziemniaków
    6 szklanek wody
    1 1/2 łyżeczki soli
    ewentualnie1/2 szklanki kwaśnej śmietany lub tłuste mleko)

Zupa porowo - ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować składniki w 3-litrowym rondlu. Przykryć niezbyt szczelnie pokrywką i gotować na wolnym ogniu przez 20-30 minut, do czasu aż warzywa zmiękną. Doprawić do smaku. Podawać w takiej wersji lub jako zupę krem.

Porady

* u nas zupa krem ** dodałam grzankę z chleba podpieczoną w opiekaczu, by nie dodawać tłuszczu czego nie uniknęłabym używając patelni

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy