Zupa Rybna

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

z warzywami i kluskami kładzionymi.Polecam

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1kg. świeżych ryb (ja użyłem łososia i halibuta)
    1/2 szklanki białego wina
    1 duża cebula czosnkowa
    3 łyżki oleju słonecznikowego
    2 średnie marchewki
    2 średnie pietruszki
    4 ząbki czosnku
    świeża bazylia
    majeranek,tymianek-po szczypcie
    sól,pieprz
    2-3 liścia laurowego
    2-3 ziela angielskiego
    ciasto na kluski kładzione:
    ------------------------------------
    1.5 szklanki mąki pszennej
    4 jajka
    szczypta soli

Zupa rybna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • z maki i jaj wyrabiamy jednolite ciasto 1. Etapy przygotowania

    Do garnka włóż rybę,obraną marchewkę,pietruszkę,majeranek,tymianek,ziele angielskie,liść laurowy,zalej wodą lekko posól i gotuj ok.1h na średnim ogniu.W między czasie w osobnym garnku zagotuj wodę dodaj łyżkę soli.Z mąki i jajek przygotuj jednolite ciasto,kładź łyżeczką do wrzątku niewielkie kluseczki gotuj chwilę,wyjmij łyżką cedzakową.Do zupy dodaj wino i pokrojony drobno czosnek,przecedź przez gęste sito.Rybę podziel na kawałki,marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wrzuć do zupy.Cebulę pokrój drobniutko w kosteczkę i zeszklij na oliwie,dodaj do zupy,całość dopraw do smaku solą i pieprzem i chwilkę pogotuj na małym ogniu.Zupę rozlej na talerze,podawaj z kluseczkami i posiekaną świeżą bazylią.SMACZNEGO.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy