Mój chłopak lubi od czasu do czasu zjeść coś nietypowego.
Składniki:
50 dag filetów rybnych, np. z pangi
2 duże marchewki
pietruszka
2 ziemniaki
kawałek selera
kawałek pora
sok z 1/2 cytryny
łyżka koncentratu pomidorowego
100 ml białego wytrawnego wina
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
liść laurowy
łyżka posiekanej natki pietruszki
grzanki z pszennego pieczywa
1.Filety myjemy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
2.Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kawałki. Zalewamy 2 l wody. Wkładamy liść laurowy i gotujemy ok. 15 minut. Dodajemy rybę i gotujemy ok. 5 minut. Rybę wyjmujemy i kroimy w kawałki. Liść laurowy usuwamy.
3.Zupę miksujemy i ponownie zagotowujemy. Dodajemy wino, koncentrat, czosnek i sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy.
Wkładamy rybę. Gotujemy na małym ogniu jeszcze 5 minut. Podajemy z grzankami. Posypujemy natką.
Komentarze