Przepis jest improwizowany przeze mnie, nie spodziewałam się takiego efektu. Zupka palce lizać.
60 min
Składniki:
1,5 litra bulionu
jedna duża marchewka
duża pietruszka
pół średniej wielkości selera
1 papryka
pół szklanki soczewicy czerwonej
dwa duże ziemniaki
ilość łososia wg uznania,zależy czy wolimy zupy bardziej treściwe czy mniej
ziele angielskie
liść laurowy
kilka ziarenek kolendry
łyżka koncentratu pomidorowego
smietana
Zupa rybna z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlać 1,5 litra wody, włożyć umyte wcześniej, obrane starte warzywa na tarce o dużych oczkach. Dodać odrobinę soli, ziele angielskie, kolendrę i liście laurowe. Ziemniaki obieramy,myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy. To samo robimy z papryką.Soczewicę opłukać i wrzucić do zupy.Dodajemy koncentrat i zaciągamy śmietaną. Na końcu włożyć kawałki łososia, doprawić zupę pieprzem i solą i gotować 5 minut. Zupę nalać do miseczek i posypać zielonym koperkiem.
Komentarze