Zupa rzodkiewkowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Jestem kucharką, ale nie pracuję zawodowo, bo opiekuję się niepełnosprawnym synem. Czas spędzony w kuchni to dla mnie wspaniały twórczy relaks.

Składniki:

  • 3 l wody
    3-4 kostki bulionu cielęcego
    3 pęczki rzodkiewek
    1/2 pęczka koperku
    3 młode ziemniaki
    1/4 kostki dobrej jakości masła
    mały kubek kwaśnej śmietany
    1/2 świeżego ogórka
    sól, pieprz

Zupa rzodkiewkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa rzodkiewkowa 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w małą kostkę. Zagotowujemy wodę, wrzucamy na wrzątek kostki rosołowe i ziemniaki. Rzodkiewki myjemy, kroimy w półplasterki. W rondlu powoli roztapiamy masło i wrzucamy
    rzodkiewki. Dusimy na małym ogniu 2-3 minuty, uważając, aby rzodkiewki się nie zrumieniły.
  • Zupa rzodkiewkowa 2. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodajemy rzodkiewkę uduszoną z masłem. Ogórka dokładnie myjemy i razem ze skórką ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do zupy.
  • Zupa rzodkiewkowa 3. Koperek myjemy, osączamy i drobno siekamy. Garnek zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekany koperek. Zupę mieszamy i zaprawiamy śmietaną. Na
    koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2009

Komentarze

Podobne przepisy