Zupa rzodkiewkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w małą kostkę. Zagotowujemy wodę, wrzucamy na wrzątek kostki rosołowe i ziemniaki. Rzodkiewki myjemy, kroimy w półplasterki. W rondlu powoli roztapiamy masło i wrzucamy
rzodkiewki. Dusimy na małym ogniu 2-3 minuty, uważając, aby rzodkiewki się nie zrumieniły.
2.Gdy ziemniaki będą miękkie, dodajemy rzodkiewkę uduszoną z masłem. Ogórka dokładnie myjemy i razem ze skórką ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do zupy.
3.Koperek myjemy, osączamy i drobno siekamy. Garnek zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekany koperek. Zupę mieszamy i zaprawiamy śmietaną. Na
koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Komentarze