0,5 kg mięsa mielonego z indyka
2-3 litry bulionu drobiowego (może być z kostki)
0,5 kg pieczarek
4 serki topione śmietankowe
4 garście mrożonych warzyw, krojonych w słupki
1 jajko
1 kajzerka namoczona w mleku
czosnek
2 pory
masło
sól i i pieprz
liście laurowe
koperek
Zupa serowo-pieczarkowa z pulpecikami z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bulion zagotować z liśćmi laurowymi. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki, wrzucić do gotującego się bulionu.Mięso wymieszać z bułką, jajkiem, solą i pieprzem, uformować mokrymi rękami małe pulpeciki, wrzucić do garnka z zupą i gotować przez ok. 15 min.
Por pokroić w plasterki (bez górnej części), podsmażyć na maśle. Do zupy wrzucić włoszczyznę oraz podsmażone pory i gotować jeszcze ok. 5 min.
Serki topione pokroić w kostki, wrzucić do zupy, gotować, mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Dodać przyprawy do smaku. Zupę nalaną w miseczki posypać pokrojonym koperkiem.
Komentarze