Zupa szparagowa

0 (0 ocen)

  • 50 min

Przepis znaleziony w książce sprzed 1937 roku. Postanowiliśmy wypróbować...dla nas bomba.

  • 50 min

Składniki:

  • 500 g białych szparagów
    2 łyżeczki cukru
    250 g kości cielęcych
    włoszczyzna
    1 cebula
    40 g masła
    20 g mąki
    2 żółtka
    200 ml śmietany 18%
    natka pietruszki
    sól ,pieprz

Zupa szparagowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa szparagowa 1. Z włoszczyzny ,cebuli i kości gotujemy bulion (w około 1,2 l wody). Osobno gotujemy szparagi w wodzie z cukrem. Gdy szparagi będą już miękkie ,odcinamy główki ,wkładamy je do wazy a resztę szparagów miksujemy i przecieramy przez sito. Bulion mięsno warzywny przelewamy przez sito ,dodajemy do przetartych szparagów. Z masła i mąki przygotowujemy zasmażkę ,rozprowadzamy zupą i dodajemy do całości ,podgrzewamy i cały czas mieszamy. Śmietanę rozrabiamy z żółtkami ,dodajemy do zupy ,cały czas mieszamy. Zupę do smaku doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do zupy podajemy grzanki z serem żółtym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy