Zupa szpinakowa z ziemniakami w porach

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kremowa zupa szpinakowa i chrupiące ziemniaki zasmażane z porami to idealne połączenie na sycący obiad

  • 60 min

Składniki:

  • 1 litr mleka
    2 kostki bulionu drobiowego
    8 dużych ziemniaków
    3 ząbki czosnku
    1 por
    1 cebula
    pęczek koperku
    1 pomidor
    3 łyżki masła
    1 opakowanie rozdrobnionego szpinaku mrożonego
    250 ml śmietany 18%
    sól
    pieprz
    łyżeczka ziół prowansalskich
    łyżeczka granulowanego czosnku

Zupa szpinakowa z ziemniakami w porach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łączymy mleko z 1 litrem wody i doprowadzamy do wrzenia, solimy, dodajemy kostki bulionowe. Ziemniaki obieramy, kroimy w ósemki i wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy około 10 minut, na półtwardo, wyjmujemy łyżką cedzakową.
  • 2. 0,5 litra wywaru z ziemniaków łączymy z 1 litrem wody, dodajemy szpinak i gotujemy na małym ogniu do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz granulowanym czosnkiem. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy śmietanę.
  • 3. Por kroimy w półplasterki, cebulę siekamy i razem z porem smażymy na maśle. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz ugotowane ziemniaki. Smażymy około 5 minut, dodajemy posiekany koperek.
  • 4. Zupę rozlewamy do miseczek, osobno podajemy ziemniaki w porach. Dekorujemy cząstkami pomidora.

Porady

Do zupy można dodać kawałek selera, marchewkę oraz pietruszkę, co wzbogaci jej smak.

Komentarze

Podobne przepisy