Przepyszna kremowa zupa z truskawek i rabarbaru. Smakuje pysznie i na ciepło i na zimno. Podałam ją z kakaowymi domowymi bezikami i świeżymi truskawkami
Składniki:
300 g truskawek
4 cienkie łodygi rabarbaru
3 łyżki cukru
0,5 szklanki wody
100 g mascarpone
Do podania: beziki kakaowe i świeże owoce
Zupa truskawkowa z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do garnka. Wlać wodę i wsypać cukier.
Rabarbar umyć, odciąć końce, pokroić na kawałki, wsypać truskawek. Garnek postawić na gazie, zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować kilka minut aż rabarbar i truskawki zmiękną.
Następnie zmiksować całość na gładki krem.
Do gorącej masy dodać mascarpone, mieszać aż się rozpuści i powstanie gładka zupa.
Porcje zupy nalać do miseczek, posypać truskawkami i bezikami
Komentarze