Zupa truskawkowa z rabarbarem

0 (0 ocen)

Przepyszna kremowa zupa z truskawek i rabarbaru. Smakuje pysznie i na ciepło i na zimno. Podałam ją z kakaowymi domowymi bezikami i świeżymi truskawkami

Składniki:


  • 300 g truskawek
    4 cienkie łodygi rabarbaru
    3 łyżki cukru
    0,5 szklanki wody
    100 g mascarpone
    Do podania: beziki kakaowe i świeże owoce

Zupa truskawkowa z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do garnka. Wlać wodę i wsypać cukier.

    Rabarbar umyć, odciąć końce, pokroić na kawałki, wsypać truskawek. Garnek postawić na gazie, zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować kilka minut aż rabarbar i truskawki zmiękną.

    Następnie zmiksować całość na gładki krem.

    Do gorącej masy dodać mascarpone, mieszać aż się rozpuści i powstanie gładka zupa.

    Porcje zupy nalać do miseczek, posypać truskawkami i bezikami

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy