zupa warzywno-pieczarkowa

0 (0 ocen)

Zupa wymyślona na poczekaniu, smacznie, zdrowo i kolorowo :)

Składniki:

  • 3 marchewki
    2 pietruszki
    2 cebule
    1 Kalafior
    1 brokuł
    5-10 pieczarek
    śmietana 24%
    mąka
    sól, pieprz, papryka, zioła prowansalskie
    żeberko
    kostka rosołowa
    liść laurowy
    ziele angielskie
    5 ziemniaków

Zupa warzywno-pieczarkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wrzucamy żeberko do wody. Dorzucamy ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy, aż mięso zmięknie.
  • 2. Marchewkę i pietruszkę kroimy w plasterki, bądź w kostkę - wedle uznania i wrzucamy do garnka.
  • 3. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli i również dorzucamy do garnka. Dorzucamy kostkę rosołową, dla lepszego smaku.
  • 4. Kiedy warzywa trochę zmiękną dorzucamy pokrojone w plastry pieczarki. Gotujemy ok 5 -10 min (tak aby pieczarki trochę zmiękły.
  • 5. Dorzucamy różyczki kalafiora i brokuła oraz pokrojone ziemniaki.
    po Ok 10-15 min, kiedy warzywa zmiękną doprawiamy zupę przyprawami i zaprawiamy mąką i śmietaną.

Porady

Do smaku dodaję często Magii. Można dodać 2-3 buraczki, ale trzeba pamiętać aby dodać je pod koniec gotowania aby nie straciły koloru. Jeżeli ktoś nie lubi pieczarek może je pominąć.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy