2 litry rosołu
1 marchewka
duży pęczek buraczków z zieloną botwinką
4 ząbki czosnku
300 g młodych ziemniaków
sól i pieprz do smaku
8 jajek przepiórczych
Zupa z botwinką i jajkami przepiórczymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki gotujemy osobno, na pół twardo w mundurkach. Jajeczka gotujemy na twardo.
Następnie studzimy je i obieramy ze skórek, odcinamy końce. Połowę ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach a resztę kroimy w kostkę. Dodajemy obrane i pokrojone marchewkę i ziemniaki.
Warzywa zalewamy rosołem i gotujemy do miękkości. Doprawiamy startym czosnkiem, solą oraz pieprzem. Dziesięć minut przed końcem gotowania dodajemy posiekaną botwinkę (można ją zmiksować wcześniej, żeby nie straszyła zielonymi paskami).
Podajemy na gorąco lub zimno, z obranymi i pokrojonymi jajkami przepiórczymi.
Komentarze