Zupa z brukselki

0 (0 ocen)

  • 50 min

Zupa zachwyci smakiem nie tylko koneserów brukselki.

  • 50 min

Składniki:

  • 500 g brukselki
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1 mały seler
    250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
    3 łyżki ryżu
    1,2 l bulionu warzywnego
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 łyżki śmietany 18%
    natka pietruszki
    koperek
    sól, pieprz

Zupa z brukselki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa z brukselki 1. Marchewkę obieramy i kroimy na plasterki.

    Pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę. Pora kroimy w piórka.

    Brukselkę oczyszczamy, większe kroimy na pół.

    Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso mielone (w garnku), mieszając by nie przywarło do dna. Jak będzie „rozdzielone” dodajemy warzywa, chwilę razem podsmażamy i zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy 15 min, po czym wrzucamy brukselkę i ryż. Gotujemy kolejne 15 min, od czasu do czasu mieszając.

    Do zupy dodajemy koncentrat pomidorowy, zagotowujemy i zestawiamy z ognia. Dodajemy posiekaną natkę i koperek, zabielamy śmietaną, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Komentarze

Podobne przepisy