Zupa z czerwonej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew obrać i pokroić w plasterki dodać do niej obrany seler i pietruszkę dołożyć do tego gałązkę lubczyku i 2-3 gałązki kopru oraz 1 łyżeczkę jarzynki, zalać wszystko 1,5 litra wody, przykryć i zagotować. Ziemniaki obrać i pokroić w niezbyt dużą kostkę, kapustę drobno poszatkować i wszystko dodać do garnka z zupą, przykryć i gotować do miękkości pod koniec dodać pokrojone w kostkę mięso u mnie jest to mięso z wcześniejszego obiadu.
2. Mąkę wymieszać z niewielką ilością wody i jogurtem, następnie wlać do gotującej się zupy i po zagotowaniu doprawić do smaku solą i pieprzem, wyłączyć palnik i zakwasić lekko zupę wodą z kiszonych ogórków 1-2 łyżki wody na taka ilość zupy.
Komentarze