Zupa z czerwonej kapusty

0 (0 ocen)

Zupa w wielu domach mało znana, a szkoda bo to bardzo smaczna zupka.

Składniki:

  • 1 marchew
    1 pietruszka
    1 plaster selera
    6 ziemniaków
    1/4 główki czerwonej kapusty
    1 pieczone udko z kurczaka
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    1 łyżka mąki pszennej

Zupa z czerwonej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa z czerwonej kapusty 1. Marchew obrać i pokroić w plasterki dodać do niej obrany seler i pietruszkę dołożyć do tego gałązkę lubczyku i 2-3 gałązki kopru oraz 1 łyżeczkę jarzynki, zalać wszystko 1,5 litra wody, przykryć i zagotować. Ziemniaki obrać i pokroić w niezbyt dużą kostkę, kapustę drobno poszatkować i wszystko dodać do garnka z zupą, przykryć i gotować do miękkości pod koniec dodać pokrojone w kostkę mięso u mnie jest to mięso z wcześniejszego obiadu.
  • zupa z czerwonej kapusty 2. Mąkę wymieszać z niewielką ilością wody i jogurtem, następnie wlać do gotującej się zupy i po zagotowaniu doprawić do smaku solą i pieprzem, wyłączyć palnik i zakwasić lekko zupę wodą z kiszonych ogórków 1-2 łyżki wody na taka ilość zupy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy