Zupa z pęczakiem

0 (0 ocen)

Jestem na diecie, podstawowym posiłkiem są zupy. Brakuje już mi pomysłów, więc wymyślam smaki. Ta jest zdrowa, sycąca i rozgrzewa w mroźne dni.

Składniki:

  • 3 duże ziemniaki
    2 cebule
    pól laski wiejskiej kiełbasy
    marchew
    szklanka pęczaku
    por- biała część
    koncentrat pomidorowy o 100 g lub 2 sparzone bez skóry pomidory
    sól, pieprz, vegeta, siekana natka pietruszki

Zupa z pęczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki, pora, cebulę i marchew obieramy. Myjemy i kroimy w kostkę, poza porem, którego kroimy w cienkie plasterki.
  • 2. Do garnka wkładamy ziemniaki, marchew, pora, zalewamy 2 l wody. Gotujemy kwadrans.
  • 3. Kiełbasę kroimy w półtalarki, dodajemy do cebuli, podsmażamy na patelni bez tłuszczu. Przekładamy do garnka.
  • 4. Dodajemy koncentrat lub pomidory pokrojone i pęczak, doprawiamy. Gotujemy jeszcze kwadrans. Obsypujemy natką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy