Zupa z pęczakiem i soczewicą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna sycąca zupa

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka pęczaku
    1 szklanka czerwonej soczewicy
    2 marchewki
    1 pietruszka
    kawałek selera
    3 ziemniaki
    puszka pomidorów z puszki
    natka pietruszki
    1 cebula
    1 litr bulionu
    2 liście laurowe
    kilka ziarenek ziela angielskiego
    majeranek
    lubczyk
    papryka słodka mielona
    sól
    pieprz

Zupa z pęczakiem i soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pęczak gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
    Cebulę drobno kroimy, podsmażamy na oleju, dodajemy pokrojone warzywa, przyprawy i chwilę smażymy, zalewamy bulionem. Gotujemy około 15 minut i wsypujemy soczewicę. Gotujemy aż soczewica zmięknie. Wlewamy pomidory i dodajemy kaszę. Dusimy jeszcze chwilę. Podajemy posypana natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy