zupa z soczewicy ( 4 porcje)

0 (0 ocen)

Moja ulubiona zupa, która często gości na moim stole.

Składniki:

  • • 25 dag zielonej soczewicy
    • 2 marchewki
    • 2 cebule
    • kilka szparagów zielonych
    • 1/3 selera
    • 3 ząbki czosnku
    • kawałek papryczki chili
    • 2 łyżki octu balsamicznego
    • ½ łyżeczki oregano
    • sól i pieprz
    • oliwa ok. 2 łyżki do smażenia

Zupa z soczewicy ( 4 porcje) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę opłukać. Warzywa obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać warzywa i soczewicę i podsmażyć ok. 5 min. Wszystko przełożyć do garnka, zalać ½ litra zimnej wody i gotować na małym ogniu ok. 40 min. Dodać ocet balsamiczny, oregano i doprawić solą i pieprzem.

Komentarze

Podobne przepisy