zupa cytrynowa ( 4 porcje)

0 (0 ocen)

Moja Rodzina zawsze prosi o jej dokładkę.

Składniki:


  • • Woreczek ryżu
    • 5 skrzydełek z kurczaka
    • 3 cytryny
    • Cebula
    • pęczek włoszczyzny
    • 2 żółtka
    • Pół szklanki śmietany 18 %
    • Sól i pieprz do smaku
    • Listki mięty do dekoracji



Zupa cytrynowa ( 4 porcje) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Skrzydełka z kurczaka, włoszczyznę oraz obraną i sparzoną skórkę z cytryn zalać około 1,5 l wody i gotować na małym ogniu około pół godziny.
    Żółtka roztrzepać ze śmietaną i sokiem wyciśniętym z cytryn. Wlać stopniowo do gorącej zupy i szybko wymieszać.
    Zupę doprawić do smaku. Do bulionetek ułożyć ryż, udekorować miętą i wlać zupę .

Porady

Uwaga: po dodaniu do zupy żółtek wymieszanych ze śmietaną i sokiem z cytryn , nie gotować jej, aby się nie zwarzyła.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy